fbpx

Hoe voorkom je cellulite?

Hoe voorkom je cellulite?

Het is een kwaaltje wat bij 90 procent van de vrouwen voorkomt: cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd. Cellulite kan iemand onzeker maken, en maar liefst 80 tot 90% van de vrouwen krijgt er mee te maken. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van cellulite en kun je cellulite voorkomen? Cellulite is een samenklonterende toestand van het onderhuidse vet, waardoor het oppervlak van de huid grover wordt, en die dan het bekende sinaasappelschil-achtige uiterlijk krijgt. Vaak is cellulite te vinden op de billen, benen en bovenarmen, en is dus met name in de zomermaanden niet gewenst. Cellulite is geen ernstige klacht, echter hebben vrouwen het liever niet, omdat het cosmetisch gezien als niet aantrekkelijk wordt gezien.

Hoe ontstaat cellulite?

Direct onder de huid zitten vetcellen. Deze vetcellen slaan zoveel mogelijk vet op als dat ze kunnen, waardoor ze groter worden. Vetcellen liggen in klompjes bij elkaar en wanneer de vetcellen groter en groter worden, gaan die klompjes wat uitpuilen ten opzichte van de rest van de huid die door de bindweefselstrengen niet kunnen uitzetten. Dat verschil uit zich in deukjes en dus in een hobbelige huid.

Cellulite vorming wordt onderverdeeld in meerdere fases. In de eerste fase is de cellulite nog niet echt zichtbaar. In de tweede fase is de cellulite alleen zichtbaar in geval van het samenknijpen van de huid. In fase drie is de cellulite alleen te zien bij het aanspannen van de spieren, en in fase vier is de cellulite zichtbaar bij staan of zitten.

Cellulite komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat het onderhuids vet bij vrouwen is opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is.

Oorzaken

Stress
Wanneer er sprake is van stress, wordt er onder andere meer cortisol aangemaakt. Wanneer er meer cortisol wordt geproduceerd, wordt de behoefte aan suiker-, vet- en zoutrijk eten groter. Daarnaast kan cortisol ervoor zorgen dat de vetvoorraad in het lichaam groter wordt. Deze toename aan vetvoorraad wordt met name gezien in het buikgebied. Daarnaast zorgt stress voor verlaging van het hormoon testosteron en dus een disbalans tov het vrouwelijk hormoon oestrogeen.
Te weinig slapen
Wanneer je onvoldoende slaapt kan dit stress veroorzaken. Ook zorgt onvoldoende slaap voor een toename van het hormoon leptine. Het hormoon leptine zorgt ervoor dat je meer trek krijgt. Hierdoor kan je toenemen in gewicht en meer vet opslaan.
Crashdieet
Het volgen van een crashdieet zou het probleem alleen maar verergeren. De oorzaak zou een tekort aan proteïne zijn zodat je water gaat vasthouden. De kamertjes onder de huid raken hier mee gevuld net zoals dat bij vet gebeurt. Door snel af te vallen en weer bij te komen, neemt de elasticiteit van de huid af, wat het probleem gaat verergeren.
Pijnstillers
Bepaalde medicijnen waaronder aspirine en ibuprofen zouden ditzelfde effect hebben. Ook zijn zouden ervoor zorgen dat het meer vocht vasthoudt wat de vorming van cellulite stimuleert.
Roken
Nicotine vergroot niet alleen de kans op ziektes zoals hart- en vaatziektes maar zorgt ook voor cellulite. Nicotine zorgt ervoor dat de doorbloeding van de huid minder wordt. Een verminderde doorbloeding zorgt er weer voor dat de zuurstofvoorziening van de vetcellen minder wordt. Dit resulteert erin dat er minder afvalstoffen worden afgevoerd.
Te weinig bewegen
Wanneer iemand weinig beweegt, wordt de doorbloeding van het lichaam slechter. De zuurstofvoorziening van de vetcellen wordt namelijk minder en er worden minder afvalstoffen afgevoerd. Het gevolg hiervan kan dan cellulite zijn.
Benen kruisen
Wanneer je vaak en lang met je benen over elkaar of gekruist onder je stoel zit, verstoor je de bloedcirculatie in je benen. Probeer daarom regelmatig een wandeling te maken voor een betere doorbloeding.
Erfelijkheid
Voor een deel kan cellulite erfelijk bepaald zijn. Wanneer een direct familielid cellulite heeft, is de kans groot dat andere directe familieleden ook cellulite hebben of krijgen. Hoe groot deze kans is, is niet bekend.
Leeftijd
Wanneer we ouder worden neemt de elasticiteit en de dikte van onze huid af. De huid wordt slapper en onregelmatigheden kunnen hierdoor veel sneller zichtbaar worden.
Geslacht
Vrouwen hebben vaker last van cellulite. De reden hiervoor is dat mannen meer testosteron in het bloed hebben. Bij mannen zal dus minder snel een disbalans optreden tussen de hormonen oestrogeen en testosteron. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Beide hormonen kunnen invloed uitoefenen op veranderingen in de bloedcirculatie, vet en bindweefsel. Zo zorgt oestrogeen ervoor dat vet wordt opgeslagen en dat de vetcellen toenemen. Hierdoor wordt er meer water en vet vastgehouden en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Ook komt cellulite vaker bij vrouwen voor dan bij mannen omdat het elastisch bindweefsel bij vrouwen zachter en losser is.
Wat kun je zelf doen tegen cellulite?

Vaak is het niet mogelijk om cellulite helemaal te verwijderen, maar het is wel mogelijk om cellulite te verminderen. Er zijn hiervoor diverse methoden die worden aangeraden. Zo zijn er diverse massages op de markt die ervoor zorgen dat de verklevingen en de afvalstoffen van de vetcellen letterlijk worden los gewerkt. Het nadeel van massages echter is dat ze vrij pijnlijk kunnen zijn. Een aanrader is dan ook om je cellulite aan te pakken door middel van electro stimulatie en ultrasound. Vaak heb je slechts tien behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Het apparaat waar wij heel enthousiast over zijn is het afslank apparaat van Size Zero www.sizezero.nl. Size Zero zit inmiddels in meerdere landen, waaronder ook in Nederland en in Belgie, dus er is altijd wel een vestiging bij jou in de buurt! Verder is voeding ook van invloed. Eet voldoende fruit, groenten en volkoren producten. Probeer verzadigde vetten te beperken en let op je zoutgebruik. Door te veel zout te gebruiken ga je meer vocht vasthouden, en doordat het overtollig vocht zich opslaat in je lichaam is dit ook van invloed op de toestand van je huid. Wellicht klinkt het niet logisch, maar om vocht vasthouden tegen te gaan is het aan te raden veel te drinken. Zo raak je alles wat niet in je lichaam hoort makkelijker kwijt. Wat verder enorm belangrijk is is voldoende beweging. Sporten is voor sommige dames misschien een noodzakelijk kwaad, maar zeker niet onbelangrijk. En last but not least zijn er diverse crèmes op de markt die de kwaliteit van je huid enorm kunnen verbeteren. Het is daarbij belangrijk dat je een crème selecteert met wetenschappelijk bewezen werkzame stoffen. Denk daarbij aan cafeine, een stof die de ophoping van vocht beperkt, citrus en carnitine, extracten welke de vetverbranding stimuleren, en capsicum, een stof welke de doorbloeding stimuleert. Een creme welke onder andere deze stoffen bevat en bovendien 100 procent natuurlijk is geproduceerd is de cellulite creme van Mr and Mrs Green

Deze creme is uiteraard geen vervanging van een gezonde lifestyle, maar biedt wel een fijne ondersteuning in het cellulite verminderen proces.

Geen reactie's

Geef een reactie

Language
Don`t copy text!