fbpx

Hoe slecht is suiker voor je?

Hoe slecht is suiker voor je?

Er doen zich veel verhalen de ronde over hoe slecht suiker voor je is. Suiker kan best met mate af en toe gegeten worden, maar het beste is om het gebruik, zeker voor je gezondheid, te minimaliseren. Tegenwoordig zit helaas bijna overal suiker in, daardoor krijgen wij er (vaak zonder dat we het door hebben) veel te veel van binnen. Dat is jammer, want suiker heeft geen enkele voedingswaarde en doet niets nuttigs voor je lichaam. Daarbij kan het verschillende negatieve effecten op je lichaam hebben als je teveel suikers binnenkrijgt:

  • Suiker werkt enorm verslavend. Als je suiker eet komt er dopamine vrij in de hersenen, dit zorgt voor een fijn en gelukkig gevoel. Als dit gevoel minder wordt, krijg je een dip en wil je weer suiker eten. Het schijnt dat suiker zelfs net zo verslavend werkt als roken en drugs gebruik.
  • Suiker beïnvloedt je bloedsuikerspiegel en daarmee ook je emoties. Suiker zorgt voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel wat ervoor zorgt dat je snel energie krijgt en je daarna juist erg moe voelt. Dit kan je prikkelbaar en chagrijnig maken en pas weer blij als je weer suiker eet. Heb je dus regelmatig last van energiepieken en dalen neem dan eens je voedingspatroon onder de loep, want misschien eet je suiker zonder dat je het weet
  • Suiker verstoort je hormoonhuishouding. Als je suiker eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat glucose uit je bloed opgenomen wordt in je cellen. Als er teveel suiker in het bloed komt, kan je hormoonhuishouding in de war raken en kunnen je cellen immuun worden voor grote hoeveelheden insuline die het lichaam aanmaakt. Het kan dan zijn dat er teveel suiker in je bloed blijft zitten, dit is erg ongezond. Daarnaast bevordert insuline de vetopslag, dus wanneer er constant insuline afgegeven wordt omdat je suikers eet, zal je lichaam de energie op gaan slaan als lichaamsvet in plaats van het te verbranden. Overgewicht en diabetes type 2 kunnen daarom een gevolg zijn van teveel suikers eten.
  • Het is slecht voor je tanden. Het kan gaatjes veroorzaken.

Het is lastig om helemaal suikervrij te eten omdat in veel producten verborgen suikers zitten. Zelfs in ogenschijnlijk ‘gezonde’ producten zoals ontbijt cereals of ontbijt koeken daar aan zitten veel verborgen suikers aan toegevoegd. Het is dus aan te raden om zo natuurlijk mogelijk te eten. Voorbeelden van natuurlijke voeding zijn groenten, fruit, vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten en oliën. Probeer bewerkt voedsel uit bakjes, pakjes, blikjes en zakjes zoveel mogelijk te vermijden. Het is ook belangrijk dat je frisdrank inname beperkt en ook je koffie en thee drinkt zonder suiker.

Vindt je dat laatste lastig, is het kruid stevia een goed alternatief. Stevia Rebaudiana Bertoni, kortweg stevia en in Nederland ook wel bekend als ‘Honingkruid’, komt oorspronkelijk uit Paraguay. Stevia is het zoetste plantje ter wereld en de Guarani-indianen gebruikten stevia al 1500 jaar geleden om haar dranken en voedsel mee te zoeten. Het stevia extract is puur te gebruiken als zoetstof om gerechten mee te zoeten of om te gebruiken voor koken en bakken. Maar ook in thee of koffie is het een heerlijke zoete toevoeging zonder nare bijsmaak zoals bij de meeste stevia soorten wel het geval is. Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof die geen nadelige gezondheidseffecten kent zoals suiker en chemische zoetstoffen dat wel hebben. In stevia zitten verder ook geen calorieën en geen koolhydraten. Kortom, onmisbaar als je gezond en bewust wat gewicht wilt kwijtraken. Veel stevia soorten bevatten echter een vervelende nasmaak. De stevia van Mr and Mrs Green heeft deze nasmaak echter niet.

Van deze stevia heb je ook slechts twee druppeltjes nodig in je kopje, waardoor je er ook enorm lang met het flesje kan doen.

Geen reactie's

Geef een reactie

Language
Don`t copy text!