fbpx

Hoe optimaliseer je je stofwisseling?

Hoe optimaliseer je je stofwisseling?

Hoeveel energie je verbrandt is voor iedereen verschillend. De ene persoon lijkt alles te kunnen eten zonder een gram aan te komen, terwijl een ander na een zware maaltijd meteen een kilo aankomt. Wat hiervoor bepalend is, is de snelheid van je stofwisseling, want zelfs in rust verbruikt iemand met een snel metabolisme meer energie. Heb je te maken met een trage verbranding, dan zijn er echter diverse tips and trics die je stofwisseling een boost geven. De stofwisseling is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt om zich zelf te onderhouden. Je hoort nog wel eens dat mensen hun stofwisseling de schuld geven van eventueel over- of ondergewicht. En dat is misschien ook niet helemaal onterecht. Gelukkig kan je de snelheid van je metabolisme echter wel verhogen met simpele leefstijlaanpassingen.

Om te beginnen is het heel belangrijk dat je spieren ontwikkelt. Spieren verbranden namelijk meer energie dan vet, zelfs als je in rust bent. Spieren trainen in de sportschool is dan ook de perfecte manier om je metabolisme op te krikken. Met spieren trainen kom je al een heel eind, maar intensief bewegen is minstens zo belangrijk. Ook cardiotraining is een goede manier om je stofwisseling te verhogen. Cardio zorgt er namelijk voor dat je meer energie verbruikt in de uren na de training en de activatie van je stofwisseling dus nog een tijdje doorloopt.

Wat je eet en drinkt is ook van invloed. Het advies is om sowieso voldoende water te drinken. Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk. Drink gemiddeld twee liter water per dag en zorg ervoor dat je altijd twee glazen water drinkt voordat je ontbijt. Dit zorgt voor een zuiverend effect. Verder is een zeer belangrijk advies nooit een maaltijd over te slaan en zelfs tussendoortjes toe te voegen aan je voedingsschema. Drie grote maaltijden op een dag zorgen ervoor dat je tussen de maaltijden door je stofwisseling vertraagt. Het is daarom beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Met 5 tot 7 kleine maaltijden houd je je metabolisme constant. Voeg aan de grote maaltijden flink wat kruiden toe zoals peper, of rode chili, deze verhogen namelijk je metabolisme met maar liefst 20 procent. Crashdiëten met minder dan 1000 calorieën zijn in dit geval dus een slecht idee, want deze zijn desastreus voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook je stofwisseling. Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieën verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat je had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullen de kilo’s er dan ook weer aanvliegen.

De meningen zijn er over verdeeld, maar het is zeker niet verkeerd om af en toe een kopje groene thee of zwarte koffie te drinken. Groene thee staat bekend als middel om je stofwisseling te verhogen. De cafeïne in de thee geeft je metabolisme gedurende enkele uren een boost. Dit geldt overigens ook voor koffie. Als je koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Zwarte koffie wel te verstaan, want melk en suiker doen dit effect weer te niet.

Er bestaan verder meerdere type supplementen op de markt welke stofwisseling verhogend werken. Probeer altijd supplementen te kiezen welke natuurlijk geproduceerd zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de honderd procent natuurlijke productlijn van Mr and Mrs Green. Zij kwamen onlangs met twee zeer effectieve fatburners op de markt, namelijk de Raspberry Ketone en de het Garcinia Cambogia supplement. Deze capsules bevatten werkzame stoffen zoals frambozen extract, garcinia cambogia en L-Carnitine. Van deze producten is bewezen dat zij het stofwisseling proces ondersteunen. Goed om te weten: de supplementen zijn niet al te groot en zijn voorzien van een gladde buiten laag, wel zo makkelijk voor mensen die moeite hebben met pillen slikken!

Als laatste tip kunnen we je meegeven: slaap voldoende. Te weinig slaap kan je stofwisseling namelijk flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan met mogelijk glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer gaat eten.

Geen reactie's

Geef een reactie

Language
Don`t copy text!