fbpx

Help! Ik houd teveel vocht vast

Help! Ik houd teveel vocht vast

Je lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water, want een groot deel van onze vitale lichaamsprocessen hebben water nodig om te blijven functioneren. Soms gaat er echter iets mis en gaat je lichaam vocht vasthouden. Je merkt dit doorgaans snel: je gezicht, je handen, je benen, enkels en voeten zwellen op. Dit zorgt voor een niet comfortabel gevoel, je voelt je namelijk opgezet. Je bent als het ware ook opgezet, wat resulteert in een forser postuur, iets wat veel mensen als enorm vervelend ervaren. Je lichaam kan om verschillende redenen vocht vasthouden. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met nieren die niet optimaal functioneren, leverschade, een hartziekte, maar daarnaast kan je menstruatie, een eventuele zwangerschap of de warmte ook een factor zijn die meespeelt. De grootste oorzaak van vocht vasthouden is echter een ongezonde levensstijl. Voor het hanteren van een gezonde levensstijl zal je bepaalde zaken moeten laten, of bepaalde zaken moeten toevoegen.

Het drinken van meer water is daar 1 van. De beste manier om vocht vasthouden tegen te gaan is meer water drinken! Klinkt niet logisch, maar dat is het wel. Je lichaam heeft veel water nodig, en als het dit niet krijgt gaat het het vocht wat er nog in het lichaam is vastzetten. Voldoende water drinken is dus essentieel, de richtlijn hiervoor is 1,5 à 2 liter water per dag.

Wat tevens een boosdoener is van vocht vasthouden is het eten van te veel zout. Je lichaam heeft zeker natrium nodig om correct te functioneren en om het vochtgehalte in je lichaam te regelen. Als je echter heel veel zout (wat natrium bevat) eet, raakt je lichaam in de war en ga je vocht vasthoudenMinder zout eten is dan ook een goede tip als je hier last van hebt. Er zijn echter wel smaakversterkers die er voor zorgen dat je geen vocht vasthoudt maar verliest. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.

Beperk verder de inname aan koolhydraten. Te veel koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam vocht gaat vasthouden. Koolhydraten worden afgebroken en komen als glucose in je bloedbaan terecht. Glucose wordt of direct gebruikt als energie of wordt als glycogeen opgeslagen in de lever en spieren. Want op deze manier hebben we altijd een voorraadje brandstof en dus energie. Gemiddeld heb je zo’n 300 tot 400 gram glycogeen op voorraad. Wanneer je aan het lijnen bent gaat je lichaam deze voorraad aanspreken. En dit is meteen de reden dat je in het begin van je dieet vaak snel (en veel) afvalt. Glycogenen binden zich namelijk aan vocht. Om precies te zijn: iedere gram glycogeen bindt zich aan 3 gram vocht. Wanneer je een dag meer koolhydraten eet dan je nodig hebt, merk je dit meteen. De weegschaal kan zomaar een paar ons meer aangeven. In dit geval ben je dus wel zwaarder geworden, maar dit is geen vet maar vocht! En dat is nou net wat we niet willen, we willen uiteindelijk een opgeblazen gevoel voorkomen.

Verder is ook in dit geval weer: beweeg! Mensen met een zittend beroep hebben pech, want een gebrek aan beweging verhoogt het risico op vocht vasthouden. Zorg er daarom voor dat je meer beweging krijgt. Beweging is immers de beste manier om problemen met vocht vasthouden op te lossen. Het verbetert namelijk ook de bloedcirculatie. Beweging is vooral goed als je voornamelijk vocht vasthoudt in je benen en voeten.

Naast het aanpassen van je lifestyle kan je het proces van vocht afdrijven ook versnellen middels drainage behandelingen. Denk daarbij aan speciale drainage massages, maar bijvoorbeeld ook aan drainage behandelingen op een apparaat. De meest effectieve drainage behandeling van het moment is de drainage behandeling van Size Zero (www.sizezero.nl). In principe bieden ze bij Size Zero afslankbehandelingen aan, maar deze worden allemaal aangevuld met een drainage onderdeel. Binnen 45 minuten merk je een aanzienlijk verschil, vooral als je buik is opgeblazen door het vocht.

Bij Size Zero verkopen ze ook overigens het honderd procent natuurlijke merk Mr and Mrs Green. Dit merk kwam onlangs op de markt met het vocht afdrijvende supplement ‘Cranberry’. Dit product is de besteller van het merk, en de meeste mensen ervaren meteen resultaat doordat de werkzame cranberry, paardenbloem en peterselie de nierfunctie ondersteunen en de vochthuishouding stimuleren. Slechts twee tabletten per dag zijn voldoende voor een goede vochtbalans. Nog een pluspunt van het Cranberry supplement is de honderd procent natuurlijke samenstelling. Je krijgt dus geen chemische stoffen binnen, wat vaak wel het geval is bij andere merken doordat zij chemische vulmiddelen bevatten.

Geen reactie's

Geef een reactie

Language
Don`t copy text!